Domain Nedir ? Nasıl Tescil Edilir ? Tüm Detaylarıyla

Emin Bilge 7 Ağustos 2021

Birçok insan farklı sebeplerden dolayı bir web sitesine sahip olmak ister. Eğer ilk kez alınacaksa Google domain nedir gibi sorular oldukça önem taşır. Zira bir site oluşturmadan önce, hangi adı seçtiğinize dikkat etmeniz gerekir.

Bunun temel sebebi, ziyaretçilerinizin sizi bu kimlik üzerinden tanıyacağıdır. Eğer zor bir isimse, akılda kalıcılığı da daha güç olacaktır. Böylece ister bir blog, isterseniz e-ticaret sitesi açın aylık ziyaret eden kişiler istediğiniz seviyeye gelmez.

Her ne kadar sitelerin IP adresleri olsa da, bunları hatırlanması oldukça zordur. Bu sebeple ilgili otoriteler tarafından geliştirilen domain, sitelere bir kimlik tanımlar. Bu şekilde herhangi bir siteye girerken IP yazmak yerine bu isim girilir.

Domain Tescili Nedir?

Tıpkı insan adlarının olduğu gibi, web sitelerinin kimlikleri de birbirinden özgündür. Bu sebeple kayıtlanmış bir alan adını, geçerlilik süresi dolmadan alamazsanız. Dolsa bile sizin kullanmanız için, eski sahibinin ona tanınan sürede işlem yapmaması, böylece de boşa çıkması gerekir.

Bu kayıtlar birer yıllık aralar ile gerçekleştirilir; ancak bunları uzatmak için senenin dolmasını beklemek gerekmez. Kayıtlı süreç boyunca tüm kullanım hakkı size aittir. Bununla beraber tescil dolarsa ve sizin tarafınızdan yenilenmezse, söz konusu hakkınız da ortadan kaybolur.

Yeniden kayıt işlemleri, hangi sağlayıcı aracılığıyla almışsanız oradan, sadece dakikalar içerisinde gerçekleştirilebilir.

Uluslararası Domain Nedir?

Domainlerin iki türü vardır. Bunların ilki, yerli olanlardır. Örnek olarak sonu .tr ile biten siteler buna örnektir. Burada ilk başvuran kişinin alacağı şeklinde kural bulunmaz. Ülkemizde bunların tescili, ODTÜ tarafından gerçekleştirilir.

Böylece sitenizi dışarıdan gören bir kişi, domaini Türkiye’den aldığınızı anlar. Uluslararası domain nedir diye bakıldığında ise farklı olduğu görülür. Zira bunlarda ilk başvuran kişi, hakkı elde etmektedir. Eğer almak istiyorsanız, Amerika Birleşik Devletleri, ICAAN konsorsiyumu üzerine kayıtlı şirketlerden işlem yapmanız gerekir.

Burada belge istenmemekte olup, eğer alınmışsa iki çözümünüz vardır. İlki, yüksek fiyatlar karşılığında kişiden hakkı satın almak, ikincisi ise farklı bir isim belirlemektir.

domain örnekleri

Domain Nasıl Kayıt Edilir?

Domain kayıt işlemleri, bu sektör üzerine hizmet veren firmalar aracılığıyla gerçekleştirilir. Bunun için öncelikle bir liste oluşturarak, hangi isimleri kullanacağınızı belirlemeniz gerekir. Ardından da firmanın ilgili sayfası üzerinden domain sorgulama yapılır.

Eğer kullanılıyorsa bile, bu ekranda size tercih edebileceğiniz bazı seçenekler sunulur ve bunlardan biri hakkında da karar vermeniz mümkündür. Tüm bunlar ardından sadece ödeme yöntemine karar vererek, satın almanız gerekir. Böylece tüm işlemler başarılı bir şekilde tamamlanır.

Domain adınızı yönetmek istiyorsanız, web sitenizin paneller bölümünden yararlanmanız gerekir.

Domain Adının Önemi Nedir?

Günümüzde kurulan her web sitesi bir amaca sahiptir. Zira bir blog bile mümkün olduğu kadar çok ziyaretçiyi kendisine çekebilmeyi arzu eder. Her ne kadar milyonlarca site olsa da, domain adının önemi ve neden dikkat edilmesi gerektiği hepsinde bu sebeple aynıdır.

Seçmiş olduğunuz alan adı, internet ortamında gerçekleştirilen bir arama ardından nasıl bulunacak olduğunuza etki eder. Dolayısıyla sektörünüz veya siteniz ile hedeflediğiniz neyse, buna yönelik bir karar vermeniz önerilir. Örneğin gezi içerikli olacaksa, domain ismi içerisinde geçmesi bu sorgu aratıldıkça gösterilme fırsatı sunar.

Ayrıca kolay hatırlanabilir olursanız, daha önce sizi tercih etmiş bazı ziyaretçiler yeniden size gelebilir. Böylece bir kitle oluşturabilirsiniz. Ek olarak anahtar kelime kullanmayı tercih ederseniz, daha da yukarıda sıralanmanız mümkündür.

Domain Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

domainler

Eğer site oluşturmayı düşünüyorsanız, öncelik SEO nedir, nasıl yapılır gibi temel konulara bakmanız gerekir. Böylece sitenizi daha iyi optimize ederek, Google gibi arama motorlarında daha yukarıda bulundurabilirsiniz. Burada şu gibi maddelere önem verilmelidir,

  1. Domain adı kolay telaffuz edilir olmalıdır. İnsanlar okuyamadığı bir şeyi aklında tutamaz.
  2. Alan adı kısa olmalıdır. Uzadıkça akılda kalıcılığı zorlaşır.
  3. Rakam ve tireler, anlaşılmanızı zorlaştıracak bir etmendir.
  4. Eğer istediğiniz alan adını .net uzantılıysa, sizin .com şeklini almanız mümkün olabilir. Ancak bu bir taklit olarak algılanır ve akılda kalıcılığınızı düşürür.
  5. Domain adını ne zaman isterseniz değiştirebilirsiniz. Ancak değişiklik, Google sıralamasında düşmeye, ziyaretçilerin sizi tanımamasına sebep olabilir.

Almadan önce bunlara dikkat etmek, daha doğru karar vermenize yardımcı olur. Ayrıca domain sorgulama size uygun sonucunu vermişse, vakit kaybetmeden almanız önerilir.

Domain Bölümleri Nelerdir?

Domain içerisinde farklı alanlar vardır. Websitesiadi.com gibi bir site incelendiğinde, nokta işaretinden önce gelen bölüme Second Level Domain adı verilir. Sonra gelen bölüm ise Top Level Domain şeklinde isimlendirilir.

Dolayısıyla .com gibi bir uzantıyı gören kişi, ne olduğunuzu anlar. Örnek olarak .gov uzantılı bir sitenin, devlete ait olduğu herkes tarafından bilinir.

Second Level Domain ise sitenizin, firmanız, bloğunuzun adıdır. İnsanlar sizi bu isimle hatırlayacağı için, dikkatli bir şekilde seçmeniz gerekir. Hangi Top Level Domain de dikkatle karar verilmelidir. Örnek olarak bir kişi uzantıyı hatırlamazsa, çoğu site .com olarak bittiği için böyle sonlandığını farz eder.

YORUMLAR (0)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir